Noutăți, schimbări, semne de întrebare
Postată de Nicu la 28 aprilie 2017, 10:10:11

Salutare tuturor!

În primul rând anunț lansarea versiunii finale PHP-Fusion v9.0 [11,4 MB]. Aceasta este considerată stabilă de echipa internațională PHP-Fusion, iar traducerea în limba română este în curs de finalizare. Despre asta îl puteți întreba pe keddy, care a preluat sarcina traducerii acestei versiuni.

Pentru mine, PHP-Fusion v7 este ultima versiune la care voi contribui. Spun asta cu perspective de viitor pentru că încă nu am terminat pachetul modificărilor de care are nevoie PHP-Fusion v7 ca să fie compatibil cu interpretorul PHP 7.x. Acesta a eliminat niște funcții (mysql_*) esențiale pentru funcționarea PHP-Fusion, și a marcat ca învechite alte câteva funcții și funcționalități ale acestora, lucru care generează mesaje în jurnalul de erori.

Modificările pe care le voi face se vor baza pe v7.02.07 și voi oferi neoficial, separat, precum și printr-un pachet cu nucleul complet și modificările incluse. Scopul acestor modificări e să mă asigur că toți cei care nu migrează în viitorul imediat (sau deloc) la PHP-Fusion v9 vor avea totuși saiturile funcționale odată ce serviciile lor de găzduire vor migra la noile versiuni PHP. E bine de ținut minte faptul că PHP 5.6 este ultima versiune întreținută pe care funcționează PHP-Fusion v7.

Din fericire PHP 5.6 va primi actualizări de securitate până la finalul anului 2018, ceea ce e de bun augur. Însă e mai bine să aveți actualizarea de compatibilitate înainte de termen, pentru că unele dintre firmele care oferă găzduire au început migrarea spre PHP 7.x pentru că noua versiune are nevoie de mai puțină memorie pentru execuție și scripturile rulează sensibil mai repede. Deci migrarea are sens economic, fără doar și poate.

De ce nu va fi pachet oficial?

Momentan vă pot asigura doar că vi-l ofer orice se va întâmpla. Dacă echipa internațională va decide să integreze pachetul într-o nouă versiune oficială PHP-Fusion v7, atunci va deveni oficial. Altfel nu. Însă cu PHP-Fusion v9 lansat, sunt șanse relativ minime să se întâmple asta.

De ce nu voi contribui în continuare la PHP-Fusion?

Pentru că direcția în care a luat-o dezvoltarea noului nucleu PHP-Fusion diferă de viziunea creatorului acest proiect - Nick Jones. PHP-Fusion a fost conceput cu două scopuri principale: (1) să fie performant și (2) să fie ușor pentru utilizatori și pentru dezvoltatori - inclusiv începători. Din punct de vedere a codului, PHP-Fusion v9 a trecut de la programare funcțională la programare orientată pe obiecte (OOP). Din start, OOP este mai dificil de înțeles de programatorii începători, motiv pentru care aceștia nu vor mai reuși să își exprime creativitatea la fel ca în trecut în modificarea/ajustarea nucleului pentru nevoile proprii, iar dezvoltarea de componente PHP-Fusion va fi oarecum îngreunată din acest motiv - desigur, în comparație cu vechile versiuni PHP-Fusion.

OOP nu este capătul lumii pentru începători, însă stilul în care este programat nucleul PHP-Fusion este departe de felul în care se lucrează în prezent în industria dezvoltării web. La o simplă privire, un dezvoltator PHP mediu-avansat va înțelege că modul în care este scris codul PHP-Fusion îl pune într-o lume a lui, în care ai nevoie de experiență reală ca să te descurci, și chiar și așa vei întâmpina greutăți pentru că structura MVT (Model-View-Template) folosită în v9 este atipică în dezvoltarea web, iar felul în care este amestectat OOP cu HTML în PHP-Fusion nu numai că este atipic în prezent, dar este contraindicat în cursurile PHP profesioniste.

Altfel spus, cineva care lucrează cu PHP-Fusion are mai degrabă șanse să-și folosească experiența ca dezvoltator junior în firme de dezvoltare web, în loc să fie dezvoltator sau dezvoltator senior. Asta pentru că în prezent firmele serioase au nevoie de cunoștințe OOP cu MVC, framework-uri precum Laravel, Symfony, Zend Framework și posibil câteva CMS-uri pentru magazine online, precum Magento, PrestaShop și altele. Ei, bine... lucrând cu PHP-Fusion v9 nu veți avea ocazia să câștigați experiență în ceea ce se cere în piață, în afara cunoștințelor de bază, desigur.

Pentru că am trecut demult de cunoștințele de bază și am devenit recent Zend Certified PHP Engineer, scopul meu este să-mi îmbunătățesc cunoștințele conform cerințelor pieței, iar cu PHP-Fusion nu am șanse în prezent. Chiar dacă v10 va trata aspectele pe care le-am menționat aici, la vremea la care va fi lansat deja voi fi parcurs un drum lung și consistent în direcția care mă interesează și ar fi șanse extrem de mici să învăț ceva nou lucrând la acest CMS. Ca atare, drumul meu cu PHP-Fusion se va încheia după ce voi publica modificările de compatibilitate pentru v7.

Ce înseamnă asta pentru PHP-Fusion România?

Dacă cineva dorește să preia sarcinile pe care le-am făcut eu, saitul rămâne disponibil în acest scop. Deși nu mi s-a cerut din comunitatea internațională, eu am preferat să fac pachetele PHP-Fusion cu limba română integrată și preselectată, ca instalarea să fie cât mai simplă și comodă. Nu oblig pe nimeni să facă același lucru. Nucleul PHP-Fusion a fost oferit în original de majoritatea saiturilor oficiale de asistență tehnică, iar traducerea a fost oferită separat, utilizatorii fiind cei care o adăugau la instalare. La fel este și cazul v9. Rămâne de văzut dacă va dori keddy să le integreze într-un pachet similar celor făcute de mine, însă asta nu depinde de mine.

Ce se întâmplă cu statutul oficial al comunității române?

Conform regulamentului oficial, nu putem avea statut oficial atât timp cât nu reprezentăm fidel activitatea proiectului. Deci în momentul ăsta avem statut oficial doar pentru că nu ni l-a retras nimeni, însă e ușor de observat că n-am mai publicat noutăți demult și ni se poate retrage statutul în orice moment.

Concluzie

PHP-Fusion rămâne un proiect interesant. Dacă doriți să învățați programare PHP și MySQL, orice proiect este bun cu condiția să aveți voință și perseverență, însă e important să rețineți că acest proiect nu vă învață nimic despre MVC și framework-urile folosite în prezent. Pentru utilizatorii simpli, PHP-Fusion arată mai bine ca niciodată și ăsta-i un lucru foarte bun. Pentru administratorii de saituri, e foarte posibil să vă bateți de problema lipsei componentelor și de dificultatea de a găsi dezvoltatori care să vă ajute. Din punctul ăsta de vedere, cel puțin pentru moment e prudent să urmăriți activitatea PHP-Fusion, să vedeți cum se comportă la alții noua versiune și să încercați să faceți upgrade pe un server de test. Astfel puteți afla ce puteți folosi din saiturile actuale și veți ști pentru care componente veți avea nevoie de ajutorul unor dezvoltatori care se implică în dezvoltarea de componente pentru PHP-Fusion v9. Nu există o formulă magică, însă prudența e recomandată.

Vă urez tuturor spor la teste, succes la migrare și cât mai multe experiențe plăcute cu PHP-Fusion sau oricare altă soluție spre care vă veți îndrepta.

Al vostru administrator,

Nicu