Utilizatori conectaţi

· Vizitatori conectaţi: 2

· Membri conectaţi: 0

· Membri înregistraţi: 2,062
· Cel mai nou membru: Nicoletar

Ultimii membri conectaţi

· Nicu15:13:12
· keddy 1 săpt
· Camaro 2 săpt
· SFINXUL74 2 săpt
· eWe 2 săpt
· ApAsHu 3 săpt
· Marius 4 săpt
· cav_man 5 săpt
· david 5 săpt
· Mugur 5 săpt

Suporter PHP-Fusion

Îţi place PHP-Fusion şi vrei
să îl recomanzi şi altora?

Afişează acest buton
pe site-ul tău:
PHP-Fusion România

Foloseşte codul de mai jos
pentru a afişa butonul.

Mulţumim frumos. B-)

· Codul panoului ·

Portal găzduit de iNES

hosted by iNES

Parteneri şi recomandări

Ultimele articole

Despre rețele și internet (IP, DNS, DHCP, gateway)
Vizualizări: 18.028
Articolul de față este scris cu intenția de a prezenta cât se poate de simplu informații mult prea tehnice pentru a fi prezentate, ca atare, începătorilor. Însoțit de legături pe internet, acest articol vă poate ajuta să înțel...

Calculator virtual online
Vizualizări: 17.873
De când a lansat Drago anunțul despre G.ho.st am primit câteva invitații prin e-mail din partea altor membri din comunitate. Pentru că nu vreau să îmi fac cont la G.ho.st o să vă spun și motivul și vă ofer inclusiv o alternativă în cazul în care dori...

Ce-are limba română cu asistența tehnică?
Vizualizări: 16.206
Pe scurt, limba este mijlocul prin care comunicăm - verbal sau în scris. Dar dacă vi se pare prea scurtă explicația, citiți în continuare.1. De ce ortografie? Practic, regulile lingvistice au apărut ca o nevoie a standardizării limbilor p...

3. Instalarea serverului de internet (Apache, PHP, MySQL)
Categorie: Tutoriale PHP
Vizualizări: 28.983
Un server de internet trebuie să aibă abilitatea de a trimite clientului paginile solicitate. Deoarece programele de navigare pe internet afișează cod HTML, serverele de internet sunt capabile să trimită codul HTML fără configurări suplimentare. &Ici...

2. Cum încep programarea PHP? (cu HTML)
Categorie: Tutoriale PHP
Vizualizări: 21.975
Teoretic totul este simplu dacă știm care este calea și avem abilitățile necesare. Practic, adeseori avem nevoie de ghidare. Înainte de a începe învățarea unui nou limbaj de programare trebuie să identificăm motivul pentru care dori...

Despre rețele și internet (IP, DNS, DHCP, gateway)

Articolul de față este scris cu intenția de a prezenta cât se poate de simplu informații mult prea tehnice pentru a fi prezentate, ca atare, începătorilor. Însoțit de legături pe internet, acest articol vă poate ajuta să înțelegeți ce este rețeaua, internetul și cum funcționează acestea. În continuare veți găsi informații de bază despre rețea, internet, protocoluri și servicii de rețea.

1. Rețeaua
O rețea de calculatoare este un mijloc de distribuție a datelor, la fel cum rețeaua electrică este folosită pentru a distribui energia electrică în casele noastre. Dacă acum 15 de ani încă se mai foloseau cabluri de date pentru transferuri de fișiere între două calculatoare alăturate, după ce au apărut pe scară largă plăcile de rețea, fișierele au putut fi transferate până la sute de metri distanță în cadrul aceleiași rețele, prin intermediul cablurilor specializate. În prezent pot fi create chiar și rețele fără fir (wireless), acestea fiind mai puțin scumpe, fiind mai ușor de întreținut. Dar despre avantaje și dezavantaje voi aminti la sfârșitul acestui articol.

Tehnic vorbind, transferul unor fișiere prin rețea presupune mai multe lucruri. În primul rând, calculatorul trebuie să aibă un sistem de operare și o placă de rețea instalată (cu driver). În al doilea rând, placa de rețea trebuie să fie configurată corect pentru a putea face schimb de date cu alte calculatoare, la fel cum un aparat de radio trebuie să fie acordat pe frecvența unui post ca să îl poată recepționa. Putem spune că o scară de bloc este o rețea, iar interfețele de rețea sunt ușile, pe care se pun numere unice în acea scară. O placă de rețea, cu sau fără fir, se configurează prin alocarea unui identificator care se numește adresă de rețea sau adresă IP, aceasta fiind în mod obligatoriu unică pentru ca în aceeași rețea să nu existe conflicte de adrese.

- Adresă IP = Internet Protocol Address
IP - abrevierea lui Protocol de Internet - este mijlocul de comunicație între două echipamente de rețea. Adresa IP folosește pentru identificarea unică a unei interfețe de rețea, în rețeaua din care face parte. Alocarea adresei de IP se face în pașii de configurare a plăcii de rețea, iar această adresă este singurul lucru de care avem nevoie ca să putem transfera fișiere între calculatoarele din aceeași rețea. Exemplu de adresă IP: 192.168.0.1

2. Protocoale de rețea
Un protocol este un mod de comunicare. Prin analogie, ambasadorul unei țări trebuie să respecte un set de reguli pentru a intermedia așa cum trebuie comunicațiile dintre țara pe care o reprezintă, cu cea în care își execută serviciul. Acest set de reguli se numește protocol, iar în cadrul unei rețele, cel mai des se folosește protocolul TCP/IP.

- TCP/IP = Transmission Control Protocol / Internet Protocol
Tradus, TCP/IP înseamnă Protocol de Control a Transmisiei / Protocol de Internet - dar cu oricine veți discuta, nu este nevoie decât să spuneți TCP/IP (pronunțat ti-si-pi-ai-pi în engleză sau te-ce-pe-i-pe în limba română). TCP/IP este o denumire uzuală pentru IP - definiție prezentată mai sus.

Vezi lista completă de protocoale de rețea.

3. Internetul
"Internet" este doar o denumire. De fapt este tot o rețea, însă a fost nevoie de o denumire specială pentru că este vorba de o rețea specială. De exemplu, sistemele de canalizare din casele noastre pot fi numite rețele de canalizare, chiar dacă sunt alcătuite din numai câteva țevi, iar pentru rețeaua întregului oraș s-a ales denumirea de rețea urbană de canalizare.

În ceea ce privește calculatoarele, probabil ați auzit cel puțin de o parte din denumirile următoare:
- rețea locală
- rețea de cartier
- rețea metropolitană
- rețea internet

Chiar dacă în internet comunicăm tot prin TCP/IP, acest protocol este suportul pe care își desfășoară activitatea alte două protocoale frecvent folosite: HTTP și FTP.

4. Protocoale de rețea folosite în internet
Am ales acest titlu pentru că cei mai mulți oameni folosesc aceste protocoale numai în contact cu internetul. Dar pentru că foarte mulți folosesc protocolul DHCP pentru conectarea la internet, îl adaug și pe acesta aici.

- DHCP = Dynamic Host Configuration Protocol
DHCP înseamnă Protocol de Configurație Dinamică a Clienților. Termenul "Host" se referă la calculator ca la un client pentru că acesta solicită o adresă de rețea - IP

- HTTP = Hypertext Transfer Protocol
Tradus, HTTP înseamnă Protocol de Transfer a Hipertextului. Datorită faptului că datele transmise prin acest protocol sunt de tip text și pentru că nu discutăm de text scris/tipărit, ci despre unul transmis prin mijloace electronice, denumirea "hipertext" a devenit emblema acestui protocol. HTTP este folosit pentru accesarea paginilor de internet.

- FTP = File Transfer Protocol
FTP înseamnă Protocol de Transfer a Fișierelor, acesta fiind util - așa cum spune - pentru transferul de fișiere. Cea mai cunoscută aplicație a acestui protocol este aceea de transfer a fișierelor pe un server de internet, în vederea accesării lor prin HTTP - adică pe o pagină de internet.

5. Configurarea plăcii de rețea pentru accesul la internet
Pentru că am explicat deja câțiva termeni importanți, îi voi putea folosi pentru a explica restul de detalii pentru configurarea plăcii de rețea în vederea accesului la internet. Ca să putem naviga pe internet trebuie să avem configurate următoarele:

- o adresă IP (deja explicată)
- un gateway
- unul sau mai multe servere DNS

- Gateway (poartă de acces)
Gateway este numele echipamentului de rețea care furnizează servicii de internet pentru unul sau mai multe calculatoare. Aceste echipamente au și ele adrese IP, pe care le introducem în configurația noastră de rețea ca să putem accesa internetul.

- DNS - Domain Name System
DNS, tradus ca Sistem de Nume de Domenii, este un serviciu de rețea care este indispensabil utilizării facile a internetului. În mod normal am putea naviga pe internet și fără DNS, dar asta ar însemna să scriem 89.149.4.102 în loc de www.phpfusion.ro - ceea ce este foarte incomod. Serviciul DNS este oferit tot de un echipament de rețea - numit server DNS -, deci și acesta este identificat printr-o adresă de IP. Pe scurt, un server DNS ține în memorie o listă de nume de domenii de internet, împreună cu adresele lor IP, astfel ca la cerere să "traducă" un nume de domeniu într-o adresă de IP, pe care programul de navigare a clientului o folosește pentru a accesa acea pagină.

Ce este de fapt un server DNS? Cum funcționează?
Serverul DNS poate fi un router, un calculator de rând sau un super-calculator. Indiferent de dimensiunea sau puterea acestuia, serviciul DNS face următoarele lucruri:

- preia denumirea unei pagini de internet - transmisă de client;
- caută denumirea paginii de internet pentru a afla adresa IP la care se găsește aceasta;
- dacă nu găsește adresa IP, întreabă un alt server DNS, până când o găsește sau nu;
- după ce găsește adresa IP a saitului căutat i-o trimite clientului, care își va putea continua navigarea. Evident, dacă nu găsește adresa IP, îi trimite clientului un cod de eroare pe care programul de navigare pe internet îl interpretează și afișează un mesaj de eroare cu explicațiile de rigoare.

Iată o explicație mai detaliată:
1. Deschid programul meu de navigare
2. Introduc în bara de adrese: www.phpfusion.ro
3. Navigatorul verifică dacă am o conexiune activă de rețea și una de internet prin intermediul gateway-ului
3.1. Dacă sunt conectat, DNS-ul primește cererea www.phpfusion.ro - altfel îmi arată un mesaj de eroare
3.2. DNS-ul caută adresa IP a www.phpfusion.ro
3.3.a DNS-ul a găsit adresa IP și mi-o trimite
3.3.b DNS-ul nu o găsește și îmi trimite un cod de eroare
4.a Navigatorul primește adresa IP și cere conținutul paginii prin intermediul gateway-ului
4.b Navigatorul interpretează codul de eroare și îmi afișează mesajul de eroare aferent
5.a Navigatorul preia conținutul paginii de internet și îl afișează

Iată o reprezentare simbolică a modului în care își păstrează DNS-ul datele:
89.149.4.102 = www.phpfusion.ro
68.233.4.178 = www.php-fusion.co.uk
91.198.174.2 = www.wikipedia.org

Comentarii

4 #1 Camaro
la 19 ianuarie 2010, 16:22:08
Frumos.Explicat pe intelesul tuturor.Eu cel putin m-am dumirit la segmentul unde aveam carente (DNS).Acum macar stiu ce este si cu ce se mananca.De aici, am (avem) un punct de plecare;mai departe nu ramane decat sa ne specializam.

Postează un comentariu

Te rog conectează-te pentru a posta un comentariu.

Evaluări

Evaluarea este disponibilă doar membrilor.

Te rog conectează-te sau înregistrează-te pentru a vota.

Nemaipomenit! Nemaipomenit! 80% [4 Voturi]
Foarte bine Foarte bine 20% [1 Vot]
Bine Bine 0% [Nu există voturi]
Mediu Mediu 0% [Nu există voturi]
Slab Slab 0% [Nu există voturi]

Conectare

Utilizator

ParolăÎncă nu eşti membru?
Înregistrează-te

Ţi-ai uitat parola?
Solicită una nouă

Facebook


Activitate forum

Postări în luna curentă: 8
Postări luna trecută: 2
(aceeaşi perioadă)

Creştere cu: 300,00%

Mesaje scurte

Trebuie să fii conectat pentru a trimite un mesaj.

30-05-2018, 15:29
Aici se poate discuta în detaliu: Asistență tehnică pentru PHP-Fusion v9.

30-05-2018, 12:24
Te rog deschide o discutie in forum si ataseaza niste poze sa ne putem da seama la ce te referi.

30-05-2018, 09:34
Chestia e ca,versiunea 9,oficiala, impreuna cu traducerea Ro,luata de aici,da meniuri mixate,2 cuvinte in Engleza ,trei cuvinte in Romana.Undeva ceva nu este in regula....

28-05-2018, 08:22
@Camaro: Tocmai am instalat ultima versiune de pe saitul oficial și este aceeași versiune ca a nostră. Îmi cer scuze pentru întârziere.

05-05-2018, 19:49
@Camaro: Momentan nu am avut timp sa verific noua versiune disponibile pe saitul principal.Sper ca maine sa am timp sa fac asta.

29-04-2018, 11:38
Intreb in mod express de traducere actuala deoarece cea existenta deja aici nu este pliabila pe oficialul 9 nou aparut

28-04-2018, 10:00
Sigur, a apărut de ceva vreme și la noi: vezi știrea. Smile

23-04-2018, 08:28
A aparut in mod oficial Fusion - Versiunea 9.Avem cumva deja o traducere oficiala,actuala si stabila?

17-04-2018, 09:38
Aha.. Este bine..

07-03-2018, 17:23
Salut! Treburi, butoane, probleme, distracții. Grin

07-03-2018, 11:17
Salutare!! Ce mai faceti?! Grin

27-12-2017, 11:13
@Attila: Köszönöm, és boldog új évet! @eWe: Mersi, am avut probleme cu spațiul pe HDD. Sărbători fericite! Grin

25-12-2017, 13:41
Probleme pe forum. "Got error 28...". Craciun fericit! Grin

24-12-2017, 17:32
Boldog karácsonyt! Smile

01-11-2017, 09:04
Ok.Luat.Super Smile Multumim frumos Smile